Wat als je jezelf geeft wat je nodig hebt?

‘Je kunt niet eenzaam zijn als je de persoon graag mag met wie je alleen bent.’ Een prachtig citaat van Wayne Dyer.

Hoe vaak staan we onszelf niet in de weg, maken we het onszelf moeilijker dan we bij anderen zouden doen?

Ben jij comfortabel bij jezelf? Ben jij bewust van jezelf? Ik merk dat heel veel mensen niet graag alleen zijn. Ze worden onrustig en weigeren de confrontatie aan te gaan met hun gevoelens.

Wat als ze stil staan bij zichzelf en ze merken dat ze niet tevreden zijn over hun leven? Wat als ze merken dat hun relatie niet meer werkt? Wat als ze merken dat ze eigenlijk enorm onzeker zijn? En dus vermijden ze, vluchten ze en doen ze er alles aan om dit niet aan te pakken. Het ambetante alleen is dat de signalen alleen maar luider worden. Denk maar aan de mensen met een burn out die lange tijd alle signalen negeerde, weigerde naar zichzelf te luisteren en ineens ging het licht uit. En de herstellingsperiode is lang, enorm lang,….

Vrienden worden met jezelf is de schoonste cadeau dat je aan jezelf kan geven. Alle wijsheid, moed, inspiratie, lef, kennis,… zit in jezelf. En toch streven we naar goedkeuring van anderen terwijl het belangrijk is om te streven naar innerlijke goedkeuring.

Waarom zou je, in plaats van te wensen dat ze je begrijpen, van je houden, je waarderen, zien hoe goed je bent of je waarde erkennen, dat niet gewoon zelf doen? Je kunt ook jezélf geven wat je nodig hebt. Het klinkt voor de hand liggend, maar jezelf kunnen geven wat je het meeste nodig hebt, zorgt voor een stevig fundament waar je alles op kan bouwen.

Het is dus echt wel belangrijk om hierbij stil te staan! Dus neem eens een notitieboek of een blad papier en schrijf eens op:
Welke boodschap zou jij het liefste horen van iemand anders? Iemand van wie je hoopte dat hij of zij zou zeggen dat hij of zij van je hield, trots op je was of in je geloofde?

Wat als je dit tegen jezelf zegt, als je voelt dat je het nodig hebt?

Je zegt deze boodschappen aan je familie, vrienden,…iedereen die er nood aan heeft. En de boodschap voor onszelf is of zeer kritisch of het blijft oorverdovend stil. Stel jezelf eens de vraag, wat ik tegen mezelf vertel, zou ik dit ook tegen mijn beste vriendin vertellen?  Ik denk dat die kans nihil is!

Door vrienden te worden met jezelf word je ook bewust van jezelf, zeker wanneer je voldoende me time momenten inlast. Zo kun je die tijd gebruiken om bewustere keuzes te maken. Keuzes over hoe je je dag indeelt, bepaalt wat belangrijk voor je is, wat je wilt bijdragen, hoe je de balans tussen werk-privé bewaart, tussen wat je wilt en wat er van je verwacht wordt. Je komt te weten wie je bent, hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt zodat het goed met je gaat zonder invloed of druk van anderen. Wat is belangrijk voor jou? Wat is goed voor jou?

Jezelf leren kennen, aanvaarden én omarmen is het meest waardevolle proces dat je jezelf kan gunnen.

En onthou dat je er pas echt bijhoort als je alleen durft te staan (citaat van Brené Brown). Doordenker he 😉 !

PS: ik heb ook nog een e-book geschreven over hoe je een kickass innerlijke stem kan ontwikkelen. Dit is een extra hulpmiddel om vrienden te worden met jezelf!

Ebook 5 stappen voor het ontwikkelen van een kickass innerlijke stem!