Andere omstandigheden, zelfde situatie

 

Wanneer je terugkijkt naar je leven tot hiertoe, zie je dan een rode draad? Merk je dat je dezelfde soort mensen tegenkomt telkens in andere omstandigheden? Of dat je telkens in dezelfde soort situaties terechtkomt?

Ik besefte na 8 jaar dat ik telkens in een job terecht kwam met dominante bazen die mij klein deden voelen. Alle hoop op een leuke job had ik opgegeven en ik dacht oprecht dat er geen enkele leuke mensgerichte leidinggevende bestonden. Eigenlijk legde ik de schuld volledig bij de ander want ik kon er toch niets aan doen dat ik telkens dezelfde bazen kreeg. FOUT!

Ik begon vorig jaar mijzelf de vraag te stellen, wat maakt dat ik telkens in dezelfde situatie terechtkwam? Wat was mijn aandeel hierin? En ik zeg het je, dat is geen toffe vraag om te stellen aan jezelf want je moet jezelf ineens in de spotlight zetten. Ik heb ontdekt dat ik mezelf fundamenteel niet goed genoeg vond. En dat was een eyeopener voor mij en een rode draad die ik al van mijn kindertijd mee droeg. Ik liet het toe dat bazen dominant werden en ik liet het toe om mezelf klein te maken. De schuld was nu 50-50 en ik wist direct dat het aan mij was om dit in de toekomst te vermijden. De macht die ik bij de ander legde, heb ik teruggenomen. De verantwoordelijkheid die ik bij de ander legde, heb ik teruggenomen,… Weet je wat het eigenlijk is? De macht die ik aan een ander gaf om te bepalen hoe ik mij voelde, heb ik teruggenomen. Het is terug aan mij!

Dus wanneer je dit leest en je denkt hey ik heb ook een rode draad, stel jezelf dan eens de vraag, wat is jouw aandeel hierin? Wat zorgt ervoor dat je hierin terechtkomt? En wanneer ga jij terug zeggen hé het is aan mij!?

Een ander woord voor een rode draad is een patroon. Een patroon ontstaat wanneer we bijvoorbeeld een bepaald gedrag uiten om ons te beschermen waardoor telkens als er mensen dichtbij komen er een muur wordt gebouwd. En dit herhaalt zich. Waarom doen we dit? Dit is ontstaan wanneer we gekwetst zijn geweest, ons vertrouwen is beschaamd geraakt en we willen die pijn niet opnieuw voelen. Dit is een voorbeeld van een patroon. Een patroon kan ook zijn een glimlach op je gezicht zetten wanneer ze vragen hoe het met jou gaat. Patronen ontstaan door opvoeding, situaties die we meemaken, maar ook kunnen we patronen meeslepen van onze voorouders. We hebben ons brein getraind om hetzelfde patroon te herhalen dus we kunnen ons brein ook trainen om ons patroon te doorbreken. Bijvoorbeeld elke keer als iemand dichterbij komt en je wilt een muur opbouwen, train je je zelf om iets persoonlijks te zeggen over jezelf. Dit mag iets heel kleins zijn. En dit herhaal je 100000x totdat je voelt dat dit natuurlijk gaat. We zijn niet onze patronen, we zitten hier ook niet in vast. Het is aan ons!

Ik hoor je al denken hoe begin ik hier aan? Neem 30 minuten tijd voor jezelf, weg van alle afleidingen en neem pen en papier.

Kijk eens terug naar je leven tot hiertoe en neem 1 situatie eruit waarvan je de schuld 100% bij de ander legde. Daarna fileer je deze situatie tot op het bot en bekijk je deze langs alle kanten.

– Wat was er gebeurd?

– Hoe reageerde je?

– Wat voor gevoel hield je achteraf eraan over?

– Is er iets dat je zelf anders kon doen, aanpakken, reageren,…? Schrijf alles op en kijk naar hetgeen je hebt opgeschreven. Herken je een soortgelijke situatie, reactie, gedrag,… op andere momenten in je leven? En schrijf nu het eerste woord dat in je opkomt wat de bron hiervan is maw wat zorgt ervoor bij jezelf dat je in soortgelijke situaties opnieuw terechtkomt? 1 woord of 1 zin! Stel dat je opschreef onzekerheid, kijk hier dan eens naar en beantwoord volgende vragen:

– Hoe lang is die onzekerheid al aanwezig?

– Vanwaar komt deze onzekerheid?

– En welke kleine beweging ga je NU doen om zelfverzekerder te worden?

=> bijvoorbeeld elke dag opschrijven wat je vandaag goed hebt gedaan

=> bijvoorbeeld jezelf trainen om elke dag als je opstaat als er eerste te denken

Ik ben fantastisch!

Want lieve vrouw, je bent fantastisch, maar door al hetgeen wat we meemaken, vergeten we dat soms en zit dat onder een laag vol stof! Dus ga aan de slag en eis de macht die je bij een ander legde terug op! Ik garandeer het je dat het bevrijdend werkt!

En heb je na het lezen van dit artikel zoiets van hé het is echt nu eens aan mij, meld je hier dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek en dan bekijk ik hoe ik jou verder kan helpen!